Skip to content

Vakum Komponentleri

Vakum Pompası
Yağlı Tip Vakum Pompası Kuru Tip Vakum Pompası
Sulu Tip Sıvı Halkalı Vakum Pompa Roots Tip Vakum Pompası
Turbomoleküler Vakum Pompası Diyaframlı Vakum Pompası
Laboratuvar Vakum Pompası Klima Vakum Pompası
Atık Gaz Tahliye Pompası

  Vakum Pompası Nedir ve Çeşitleri Nelerdir?

Vakum pompası, bir ortamda bulunan hava, gaz veya oluşan sıvı buharlarının tahliye edilmesini sağlamak amacıyla kullanılan aletlerdir.

Vakum pompaları, kullanıldığı endüstrilere göre çeşitlilik göstermekte olup, sıvı halkalı, monoblok, tek kademeli ve çift kademeli, kuru – yağlı paletli , vidalı , kancalı , loblu, spiral , türbomoleküler , yan kanal blover .. gibi vakum pompaları mevcuttur.

  Vakum Pompaları Nerelerde Kullanılır?

Uygulama alanı çok geniş olan vakum pompaları gıda, yapı-inşaat, sağlık, ambalaj, taşıma, otomotiv gibi birçok alanda yoğun olarak kullanılmakta olup, kullanım alanı sürekli gelişmektedir.

  Vakum Pompası Çalışma Prensibi

Yağlı, kuru, sıvı halkalı, … gibi farklı vakum pompaları mevcut olup, bu pompaların çalışma prensibi tamamen aynı değildir. Temel prensip olarak bir ortamı tahliye etmekte kullanılırlar.

————————————————————————————————————-

Vakum Pompaları ve Merkezi Vakum Sistemleri Vakum bilimi ve bu bilimin bir uygulaması olan vakum teknolojisi diğer teknolojiler gibi fazlaca göz önünde olmamasına karşın günümüz teknolojilerinin bir çoğunun şekillenmesinde ve gelişmesinde oldukça önemli bir araç olmuştur ve halende olmaktadır. Bazı uygulamalarda zorunlu olarak kullanılması gereken, bazende hayatımızı kolaylaştıran vakum, günümüzde bilimsel araştırmalardan eğlence sektörüne, gıda teknolojisinden sağlığa kadar çok geniş bir yelpazede kullanılmaktadır.

Günümüzde vakum düzeneği bulundurmayan araştırma laboratuvarı ve yüksek teknoloji üretim merkezi yok gibidir. Bugün çok hızlı ve yüksek kapasiteli optoelektronik ve elektronik tümleşik devrelerin üretilebilmesi ancak yüksek vakum altında mümkün olabilmektedir.
Sanayi ve Teknolojide duyulan ihtiyaç doğrultusunda pompalardaki iyileştirmeler de devam etmektedir. Sızdırmazlı yağ ile sağlayan ilk pompa 1907 yılında bulundu. 
Vakum Teknolojisinin günümüzde ulaştığı seviye 10 üzeri -13 mbar dır. Gerek pompalarda yapılan iyileştirmeler, gerek yeni pompalama mekanizmalarının bulunması gerekse vakuma uyumlu üstün nitelikteki yeni teknolojik malzemelerin payı vardır.
Vakum Teknolojisinde ulaşılması istenilen seviye arttıkça vakumlama da kullanılacak malzemeler daha çok önem taşımaktadır. Günümüzün ileri vakum düzeneklerinde kullanılan malzemelerin özellikleri, bunların seçilmesinde dikkat edilmesi gereken hususlar ve yaygın olarak kullanılan vakum bileşenleri konusunda işin uzmanlarından bilgi alınarak sistem kurulmalıdır.
Vakum teknolojisi kullanılan uygulamalara örnek olarak;Isı camlarda (çift cam sistemleri); ısı kayıplarını en aza indirebilmek için ısıl yalıtımı sağlayan vakum ortamı kullanılır. Bazı metallerin paslanmasını ve bozulmasını geciktirmek için vakumlu ortamında saklama yapılır.Evlerimizde kullandığımız elektrik süpürgelerinin çalışma prensibide vakum mantığına dayanmaktadır.

Ustayı Ara